Placki z cukinii

Powoli zaczynamy sezon na świeże warzywa,
nie mogło więc zabraknąć cukinii, 
a jeśli cukinia to koniecznie muszą byc placki!!!


Składniki:

  • 1 średnia młoda cukinia lub 2 małe
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie cukier puder do posypania
Przygotowanie: 
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeżeli mamy cukinię z twardą skórką to polecam dodatkowo obrać), lekko posolic i odstawić na kilka minut - w tym czasie przgotujmy ciasto. W misce wymieszać jajka z mlekiem, następnie dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Nastepnie pora na dodanie odciśniętej z nadmiaru soku cukinii i wymieszanie. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z cukrem pudrem, choć pyszne są również bez dodatków. SMACZNEGO !!!

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF