Rozgrzewająca zupa meksykańska z mięsem mielonym

Podobnym przepisem rozpoczęłam swoją przygode z blogowaniem ponad 4 lata temu
- ależ ten czas leci :)
Od tego czasu wiele się zmieniło, 
a ja powracam z ulepszonym przepisem na tą zupę.
Jest to idealna rozgrzewająca i pożywna zupa na pogodę jaką mamy właśnie za oknem,
czyli kompletnie nie zachecającą do wyjścia z ciepłego domu :)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego/wieprzowo-wołowego/wołowego
  • 1 mała cebula biała
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej/2 puszki pomidorów całych lub krojonych
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g żółtego sera
  • natka pietruszki/kolendra
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić pokrojone drobno cebule i czosnek. Dodać mięso mielone i podsmażyć, gdy mięso będzie już zarumienione dodać świeże papryki oraz te w proszku i smażyć jeszcze około minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy, świeże pomidory oraz marchew. Doprawić solą. Gdy marchew będzie już miękka, dodać warzywa z puszki, zagotować, doprawić pieprzem do smaku. Podawać z tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF