Tacos

Taco, czyli pyszne chrupiące muszelki z mięsnym farszem i orzeźwiającą salsą.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie trzeba to nadrobić!

Składniki:

  • 12 placków kukurydzianych taco shells 
Salsa:
  • 2 duże pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • ogórek konserwowy/ogórek konserwowy z chilli
  • 1/2 pęczku pietruszki/kolendry
  • sok z 1/2 cytryny/limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól 
  • pieprz
Nadzienie mięsne:
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 200 - 300g pomidorów z puszki
  • przyprawa do Taco (można też samodzielnie ja przygotować: wymieszać po 1/4 łyżeczki: słodka papryka, ostra papryka, kminek mielony, czosnek suszony lub granulowany, cebula suszona lub granulowana, sól, oregano)
  • szczypta cukru
Dodatki:
  • śmietana 18%
Przygotowanie:
Salsa:
Pomidory spażyć, zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w taką samą kostkę, jak pomidory. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i polać sosem (sok z cytryny+oliwa+sól+pieprz).

Nadzienie mięsne:
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, podsmażyć. Wsypać przyprawy, podsmażyć minutę, wlać pomidory z puszki i doprawić szczyptą cukru. Smażyć, do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje i otrzymamy gęsty sos.

Placki kukurydziane podgrzać na patelni, następnie nałożyć mięso i łyżkę salsy. Można też nałożyć kleksa ze śmietany. SMACZNEGO!!!


Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF