Półrolada biszkoptowa z galaretka i owocami

Niestety lato się skończyło, 
ale nadal możemy cieszyć się ostatnimi zbiorami malin, truskawek... 
W połączeniu z tymi owocami najlepiej smakuje 
delikatny biszkopt i galaretka, spróbuj koniecznie!!

Składniki:
Biszkopt:

  • 50g masła
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500g dowolnych owoców
  • 2 galaretki o ulubionym smaku 
  • czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wlać powoli rozpuszczone, ostudzone masło. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem (35x20cm) do pieczenia i piec w temp. 180*C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu, przełożyć biszkopt do keksówki, aby nadać mu odpowiedni kształt, zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie:
Rozpuścić galaretki w 500ml wrzącej wody, ostudzić do momentu, aż galaretka zacznie się delikatnie zsiadać. Gdy biszkopt ostygnie, zdjąć papier do pieczenia, ułożyć w biszkoptowej "rynience" owoce i zalać tężejącą galaretką (jeśli zalejemy je płynna galaretką, ta wsiąknie w biszkopt). Wstawić ciasto do zamrażalnika na ok. 15 minut, a następnie do lodówki, aż galaretka całkowicie się zsiądzie. Po tym czasie ciasto wyjąc z foremki i polać rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF