Solgaz

Chleb z foremki

Pyszne domowe pieczywo, które długo utrzymuje świeżość i obłędnie smakuje,
 szczególnie ze świeżą, domową wędliną i masełkiem
 bądź smalcem z ogórkiem kiszonym 
MNIAM!!!

Składniki:
  • 700g mąki pszennej chlebowej 
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 25 g masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw przygotować rozczyn - drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki, a następnie odstawić na około 15 minut). Dodać sól, cukier, ciepłe mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Powinniśmy otrzymać miękkie i elastyczne ciasto, z którego trzeba uformować kulę, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochen i przełożyć do keksówki oprószonej mąką i ponownie odstawić na 30 minut. Wierzch chleba posmarować wodą wymieszaną z oliwą i delikatnie ponacinać.
Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180*C na złoty kolor. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.SMACZNEGO!!!



Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF