Solgaz

Tort "Number cake"

A oto tort, który robi od pewnego czasu furorę na każdym przyjęciu,
niezwykle efektowny i prosty w wykonaniu, ale za to trochę czasochłonny.
Blaty najlepiej upiec wieczorem dzień przed imprezą, kremem przekładać rano, 
a dekorować tuż przed samym podaniem tortu.
Jest to konieczne, aby kruche spody zdążyły zmięknąć od kremu,
tak by tort był później łatwy do krojenia (polecam kroić nożem do pieczywa).

Składniki (4 blaty):
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej (można pominąć i zastąpić mąką pszenną)
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1  łyżka ekstraktu z wanilii / cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Ciasto:
Z wyżej wymienionych składników szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować szablony z cyframi (czcionka Arial Black, rozmiar największy możliwy, który się zmieści na kartce A4) - wydrukować i wyciąć nożyczkami. 
Po ok. godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyciąć cyferkę z szablonu. Tak Przygotowane ciasto poprzekłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie piec w temp. 180*C ok. 15 minut. Tak samo przygotować trzy kolejne blaty.

Krem:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnego kremu. Tak przygotowany krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaty z kruchego ciasta. Udekorować tort wedle uznania (u mnie były to owoce, trufle czekoladowe i migdały oraz ciasteczka, które upiekłam z ciasta, które zostało mi po upieczeniu blatów). SMACZNEGO!!!

Inspired by mojewypieki.com

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF