Świąteczny makowiec
Mój idealny przepis na makowca!!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 10 łyżek śmietany 30%
- aromat waniliowy
Masa makowa:
- 400 g suchego mielonego maku lub 2 puszki gotowej masy makowej (wtedy nie dodajemy mleka)
- 500 ml gorącego mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- bakalie wg uznania (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
- 3 łyżki rumu lub innego alkoholu
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)
- aromat migdałowy
Przygotowanie:
Masa makowa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć około 5-10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę przestudzić.
Ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Masło rozpuścić. Ze składników zagnieść gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na około 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm i posmarować równomiernie masą makową. Ciasto zrolować, zawinąć luźno w papier do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp 180*C około 30-35 minut. Ostudzone ciasto można polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz