Świąteczny makowiec

Mój idealny przepis na makowca!!

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżek śmietany 30%
  • aromat waniliowy
Masa makowa:
  • 400 g suchego mielonego maku lub 2 puszki gotowej masy makowej (wtedy nie dodajemy mleka)
  • 500 ml gorącego mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • bakalie wg uznania (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • 3 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)
  • aromat migdałowy
Przygotowanie:
Masa makowa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć około 5-10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę przestudzić.

Ciasto:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Masło rozpuścić. Ze składników zagnieść gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na około 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm i posmarować równomiernie masą makową. Ciasto zrolować, zawinąć luźno w papier do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp  180*C około 30-35 minut. Ostudzone ciasto można polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO!!! 

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF