Soczysty schab gotowany 10 minut

 Domowy schab dla wiekszości kojarzy się z suchym kawałkiem mięsa, 
który nie każdemu smakuje, 
a ja mam dla Was propozycję na niezwykle soczysty kawał schabu, 
który jest gotowany zaledwie 10 minut!!

Składniki:

  • 1 kg schabu
Marynata:
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
Zalewa:
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 litr wody (mięso powinno być całe zanurzone)
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon, umyc i oszuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą i natrzeć nią mieso. Schab włożyć do sczelnego pojemnika i odstawić w chłodne miejsce na 24 h. Po tym czasie przygotować zalewę, włożyć do niej mięso (zalewa powinna zakrywać mieso, jeśli jest jej za mało, należy dolać wody), doprowadzić całośc do wrzenia i gotować 5 minut na średnim ogniu. Wyłączyć palnik i pozostawić całość na około 6h. Następnie ponownie zagotować zawarość garnka, gotować 5 minut, wyłączyć palnik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na około 9 godzin. Mięso wyjąć z zalewy, oszuszyć na ręczniku papierowym i zajadać. SMACZNEGO!!!


Inspired by: kulinarneprzeboje.pl

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF