Babeczki tiramisu

Zapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu,
ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D
Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!!


Składniki (12 sztuk):
Babeczki:

  • 90 g miekkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanili
  • 1/2 szklanki mleka
  • 160 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • szczypta soli

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml likieru Baileys
Dodatkowo:
  • kakao 

Przygotowanie:
Babeczki:
Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą i kawą w granulkach. Partiami dodawać suche składniki do mokrych i wymieszać. Ciasto przełozyć do papilotek i piec w temp. 180*C przez ok. 20-25 minut. 

Krem:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodać wszystkie dodatki i ubić mikserem na sztywny krem. 
Krem nakładać szprycą na babeczki i opruszyć kakaem. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF