Babeczki tiramisu
Zapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu,
ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D
Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!!
Składniki (12 sztuk):
Babeczki:
- 90 g miekkiego masła
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanili
- 1/2 szklanki mleka
- 160 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
- szczypta soli
Krem:
- 330 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 ml likieru Baileys
Dodatkowo:
- kakao
Przygotowanie:
Babeczki:
Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą i kawą w granulkach. Partiami dodawać suche składniki do mokrych i wymieszać. Ciasto przełozyć do papilotek i piec w temp. 180*C przez ok. 20-25 minut.
Krem:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodać wszystkie dodatki i ubić mikserem na sztywny krem.
Krem nakładać szprycą na babeczki i opruszyć kakaem. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz