Pieczona cieciorka idealna na przekąskę

Coraz częściej sięgamy po "zdrowe" sklepowe przekąski,
a ja mam dla Was Zdrową przez duże Z przekąskę, którą bez problemu możemy sami przygotować w domu :)
Zamiast zasiadać wieczorem do swojego ulubonego serialu z paczką chipsów,
polecam zabrać ze sobą miseczkę takiej ciecierzycy :D

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy*
  • kilka łyżek oleju
  • ulubione przyprawy (np. papryka słodka, ostra, czosnek, zioła prowansalskie)
  • sól
Przygotowanie:
Olej wymieszać z przyprawami, następnie wymieszać z odsączoną ciecierzycą, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200*C przez około 15 minut. SMACZNEGO!!

*Można też użyć surowej ciecierzycy, wtedy należy ją moczyć w zimnej wodzie przez ok 10-12 h lub zalać wrzątkiem i moczyć ok. 3 h, następnie gotować, w tej samej wodzie co moczyliśmy, do miękkości przez ok. 1h.


Komentarze

  1. Jaka apetyczna! Bardzo lubię cieciorkę, a chrupiąca wersja musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF