Domowe czekoladki "Reese's"
Bo kto z nas nie lubi czekolady i masła orzechowego?
Chyba nikt!!
Składniki:
- 100 g masła orzechowego lub domowe masło orzechowe*
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru pudru (opcjonalnie, jeśli lubimy bardzo słodkie czekoladki)
Połowę czekolady rozpuścić i oblać brzegi papilotek lub foremki do pralinek/lodu, wstawić do lodówki, żeby czekolada stężała (można powtórzyć czynność przed nałożeniem nadzienia, aby było łatwiej wyciągać czekoladki z papilotek). Po tym czasie wypełnić pralinki masłem orzechowym (lub masłem wymieszanym z cukrem pudrem) i dopełnić z wierzchu rozpuszczoną czekoladą. Całość wstawić do lodówki do stężenia. SMACZNEGO!!
*150 g orzeszków ziemnych bez łupin (solone lub nie, wedle uznania) miksować blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji
ojej, kocham to połączenie! :)
OdpowiedzUsuń