Poradnik Zosi

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Ostatnio miałam przyjemność poznać produkty firmy Jamar, 
z którą wcześniej nie miałam do czynienia.
Miłym zaskoczeniem okazał się smak tych przetworów.
Szczególnie do gustu przypadła mi passata pomidorowa 
oraz ketchup pikantny, który ma w sobie to coś 
i nie przypomina smaku większości znanych nam ketchupów.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej Jamar
  • 2 łyżki ketchupu Jamar (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • tłuszcz do smażenia 
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku / 1/2 papryczki chilli
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, po ok. 3 minutach dodać posiekany czosnek, łyżkę masła, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość podsmażyć chwilę i dodać do mięsa. Masę posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki, podsmażyć je na patelni po smażeniu cebuli. W garczku zagotować 3 cm  wody i po usmażeniu pulpecików przełożyć je do garczka, podgotować trochę i wlać passatę oraz ketchup (opcjonalnie). Całość gotować na małym ogniu do zredukowania sosu. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ziołami. Podawać z ulubionym makaronem. SMACZNEGO!!! 





Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF