Poradnik Zosi

Przekładaniec z malinami

Ciasto trochę pracowite, 
ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem.
Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić 
dowolnymi miękkimi owocami :D



Składniki:
Biszkopt (x2):
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru
Warstwa galaretki:

  • 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 
  • 500 g świeżych malin lub innych owoców
  • 750 ml gorącej wody
Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej/mlecznej
  • 70 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt: 
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo.

Krem: 

Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę.

Warstwa galaretki: 

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę.

Składanie ciasta:

Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie wyłożyc resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce. Ok. 15 min. przed podaniem wyciągnąc z lodówki, aby masa była miękka i kremowa. SMACZNEGO!!!






Inspired by domowysmakjedzenia.pl

Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF