Polecam z CENEO

Naleśniki na białkach

Nareszcie mam rozwiązanie dla zalegających w zamrażalniku białek!!!
Jak wiadomo po faworkach, ciastkach czy też innych wypiekach pozostaje mnóstwo białek, które zalegają nam w lodówce.
Ale w końcu i dla nich jest zastosowanie :D
Pyszne i puszyste naleśniki, idealne na słodkie śniadanie czy też kolację <3

Składniki:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1-2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i mleko. Wyłączyc mikser, dodawać małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Na końcu dodać olej. Patelnię rozgrzać i smażyć puszyste naleśniki. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!!!
PS. moje naleśniki specjalnie wykroiłam na małe placki, by ładnie było widać jakie są puszyste. Powinny być usmażone na kształt normalnych naleśników. 

Komentarze

Print Friendly and PDF