Polecam z CENEO

Malinowa chmurka

W tym roku kompletnie zapomniałam o 3 urodzinach bloga, które były w lipcu :(
dlatego teraz coś na osłodę mojego zapominalstwa :P
Czyli kruche ciasto, kwaśna galaretka, słodki krem i chrupiąco-ciągnąca beza
- kompletne pomieszanie smaków i faktur, które w połączeniu świetnie się uzupełnia :D

Składniki [blacha 25x35 cm]:
Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 czubata łyżka śmietany 18% lub 12%
  • 5 żółtek
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z malinami:
  • 3 opakowania galaretki malinowej (lub innej czerwonej)
  • 1 litr gorącej wody
  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
Beza:
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe na wierzch (opcjonalnie)
Krem śmietanowy:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix (lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a nastepnie ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180*C ok. 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Galaretka z malinami:
Rozpuścić 3 galaretki w litrze gorącej wody, odstawić do całkowitego ostudzenia. Świeże maliny umyć i odstawić na durszlaku do osuszenia, mrożone maliny rozmrozić. Do tężejącej galaretki dodać maliny i wymieszać.

Beza:
Białka ubić z cukrem na lśniącą, sztywną pianę. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę z białek. Piec przez godzinę w temp. 140*C do lekkiego zarumienienia z wierzchu. Wystudzić.

Krem śmietanowy:
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno.

Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Na stężoną galaretkę z owocami wyłożyć krem śmietanowy, przykryć bezą i ponownie wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). SMACZNEGO!!!










Inspired by www.uwielbiamgotowac.com

Komentarze

Print Friendly and PDF