Polecam z CENEO

Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy)

Tort ideał!! <3
Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców,
z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy.
Czy trzeba więcej zachwalać?

Składniki:
Biszkopt (2x) (tortownica 20-22 cm):

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao
Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g malin/borówek/jerzyn
Masa maślana:
  • 125 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 1/2 łyżki kakao
Poncz:
  • 250 ml rumu
  • 50 ml wody
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
Dekoracja:
  • 125 g malin
  • listki mięty
  • złote perełki cukrowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia (bez ścianek) i przelać do niej masę. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka ok.20-25 minut. Po tym czasie "rzucić biszkopt" z tortownicą na podłogę z ok. 50 cm wysokości. Tak samo upiec drugi biszkopt.

Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone.

Ostudzone biszkopty przekroić na dwa blaty. Na paterę wyłożyć trochę kremu, by tort się nie poruszał w trakcie składania. Na to położyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 kremu, 1/3 owoców i nakryć kolejnym blatem, czynności powtórzyć.
Ostatni blat nasączyć ponczem, a resztą kremu wyrównac brzegi. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowac krem maślany.

Krem maślany:
Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu. 

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake). 

Tort udekorować malinami, listkami miety i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!!! 



Komentarze

Print Friendly and PDF