Cukinia faszerowana z mięsem mielonym
Nie ma nic lepszego, niż zdrowy i sycący obiad z sezonowych warzyw :)
Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D
Składniki:- 3 małe cukinie
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
- bazylia
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 200 g żółtego startego sera
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posolić. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec na grillu lub w piekarniku w 200*C ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.
Po tym czasie posypać cukinię serem i piec jeszcze ok. 10 minut. SMACZNEGO!!!
Po tym czasie posypać cukinię serem i piec jeszcze ok. 10 minut. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz