Poradnik Zosi

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym

Nie ma nic lepszego, niż zdrowy i sycący obiad z sezonowych warzyw :)
 Idealny zarówno do przygotowania w piekarniku, jak i na grillu w niedzielne popołudnie :D
Składniki:
  • 3 małe cukinie
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 200 g żółtego startego sera
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posolić. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę i cebulę w kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa i smażyć jeszcze około 5 minut. Następnie wlać passatę, doprawić do smaku i gotować 10 minut. Tak przygotowany farsz nakładać do wydrążonej cukinii i piec na grillu lub w piekarniku  w 200*C ok. 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka.
Po tym czasie posypać cukinię serem i piec jeszcze ok. 10 minut. SMACZNEGO!!!




Komentarze

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF