Polecam z CENEO

Ciasto makowo-kokosowe

Nie ma co sie rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :)
pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo w pamięci 
BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3

Składniki:
Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30):

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 125g drobnego cukru
  • 150g całego maku
  • 150g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem + dekoracja (bez dekoracji):
  • 700ml mleka kokosowego (500ml) - dokładnie wymieszać
  • 3 żółtka (2 żółtka)
  • 2 jajka (1 jajko)
  • 200g cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (3 łyżki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (1 1/2 łyżki)
  • 400g masła w temperaturze pokojowej (300g masła)
  • 3/4 szklanki kokosu
  • 6 łyżek likieru kokosowego/wódki/spirytusu
Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kakao
Polewa:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g miękkiego masła
Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak, a końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki i piec przez w temp. 180*C przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem:Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 1/2 szklanki mleka kokosowego i obie mąki. Dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Pozostałe mleko kokosowe zagotować w garnuszku, masę jajeczną przelać do gotującego się mleka i cały czas mieszając ugotować budyń. Garnuszek przykryć folią spożywczą, tak by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt.

Polewa:
Czekoladę połamać, i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłą rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki.

Dekoracja:
Do odłożonego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przełożyc do rękawa cukierniczego i wyciskać krem na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!!




Inspired by: http://swiatwypiekow.pl/

Komentarze

  1. Nie dość, że proste, to wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obecnie u mnie królują ciasta z owocami, ale kiedy już ich nie będzie takie ciasto, jak Twoje smakowałoby mi bardzo, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciacho!
    Tak siedzę, popatruję i coraz głodnejsza się robię...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF