Poradnik Zosi

Zebra śmietankowo-truskawkowa

Gdy temaperatura za oknem nie zachęca do włączania piekarnika,
pora na serniki na zimno :)
A że do tego jest sezon na truskawki,
wiec wyszedł sernik na zimno z truskawkami w wersji a'la zebra :D

Składniki (tortownica 24-26 cm):
Masa biała (serowa):

  • 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
Masa czerwona (truskawkowa):
  • 600 g truskawek 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 100 g biszkoptów
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek
  • 200 g sera twarogowego z wiaderka
Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek przecieru, wymieszać. Żelatynę wlać do truskawek i ponownie zblendować, odstawić do lekkiego zgęstnienia.


Ser, śmietanę, cukier i ekstrakt zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Tężejącą galaretkę wylać po łyżce na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Udekorować ciasto pozostałym serem przy pomocy szprycy cukierniczej. 
SMACZNEGO!!!


Inspired by kuchniaszerokootwarta.blogspot.com

Komentarze

  1. O bardzo podobny do mojego sernika marmurkowego z truskawkami :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :) http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/06/sernik-marmurkowy-na-zimno-z-truskawkami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nim się inspirowałam :) tylko nie mieszałam patyczkiem na końcu, ale trzeba przyznać że mój wyszedł mniej okazale, ale na pewno równie pysznie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecam z CENEO

Print Friendly and PDF