Polecam z CENEO

Pizza na cienkim cieście

Ostatnio moja ulubiona
chrupiąca, słodko-ostra,
a dla tych którzy mówią, że mascaprone nie pasuje - spróbujcie, a będziecie miło zaskoczeni :)


Składniki (2 sztuki):
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 szklanka (250 ml) letniej wody
  • 1 łyżka margaryny/masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki wody do drożdży
Lub

Ciasto na pizzę

Dodatki (ilości wg uznania):
  • kiełbasa chorizo
  • serek mascarpone
  • czerwona papryka (opcjonalnie)
  • sos tabasco
  • ser żółty
  • sos do pizzy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i pozostaw na około 5-10 minut. Do miski wsyp wszystkie składniki i zagnieć ciasto (około 10 minut). Zostaw ciasto na 5 minut i podziel na 2-3 części. Włoż do miski posmarowanej olejem i przykryj talerzem, odstaw na 1h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstaw je do lodówki na 1h. Tak przygotowane ciasto rozciągaj na blaszce posmarowanej olejem, następnie posmaruj sosem i ułóż dodatki. Piec w temp. 200-220*C do zarumienienia brzegów ciasta. SMACZNEGO!!!




Komentarze

Print Friendly and PDF