Polecam z CENEO

Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie rumowe

Ostatnio był przepis na wersję cytrynową, 
dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D
Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce i ....
podniebienie :)

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4-5 jajek
  • tłuszcz do smażenia
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • kilka kropel aromatu rumowego
Przygotowanie:
Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać, aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. 
Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. 

Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm (około 40 sztuk)Ciasto przełożyć do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na przygotowanym papierze podwójne kółka o średnicy ok. 5 cm. 


Na głębokiej patelni rozgrzać olej do ok. 170*C. Gdy olej będzie gorący włożyć gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły. 


Gniazdka moczyć w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Print Friendly and PDF