Polecam z CENEO

Paluchy z ciasta francuskiego o smaku pizzy

Jak już kiedyś mówiłam, wersji tych paluchów jest cała masa :D
Ja niedawno odkryłam te :)
PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;)
 Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól
Sos:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki
  • 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (dodajemy jeśli pomidory są kwaśne)
  • 2 łyżki masła
  • olej
Przygotowanie:
Sos:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyc na maśłe i oleju. Dodać posiekany czosnek i paprykę. Po ok. 3 minutach dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić.

Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie paski okręcamy w świderek i pieczemy w temp. 180*C ok. 20 minut. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF