Polecam z CENEO

Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe

Mają wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :)
Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku,
Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D
Składniki:

Ciasto:
  • 500 ml wody
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej 
  • 6 jajek
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawić z ognia i ostudzić.

Przygotować papierki do pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk).
Po tym czasie miksujemy masę dodając po kolei po jednym jajku. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy. Ciasto przełożyć do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać na przygotowanym papierze podwójne kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej do ok. 170*C. Gdy olej będzie gorący włożyć gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili zdjąć papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odłożyć na papierowy ręcznik, by odciekły. Gniazdka moczyć w lukrze (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!



Inspired by poezja-smaku.pl

Komentarze

Print Friendly and PDF