Polecam z CENEO

Ciasto "cycki murzynki"

Ciasto z cyckami w nazwie :D 
ale mamy do wyboru murzynki, 
oblewając ciasto polewą czekoladową albo... 
teściowej polewając je tężejąca galaretką :D
 Składniki (duża blaszka): 


Biszkopt:
  • 150 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Biszkopt makowo-kokosowy: 
  • 200 g cukru 
  • 3/4 szklanki maku 
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 6 białek 
Krem:
  • 350 ml mleka 
  • 1 budyń waniliowy z cukrem 
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 6 żółtek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki 
Dodatkowo:

  • rodzynki 
  • biszkopciki 
  • białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 300 g dżemu brzoskwiniowego
  • 50 g masła 
Przygotowanie: 
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Piec w 150*C ok. 25-30 minut.

Biszkopt makowo-kokosowy:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około 30-35 minut. 

Krem:
Połowę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką.  Resztę mleka zagotować i dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić.  Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę.
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!!
Inspired by http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/02/cycki-murzynki.html

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF