Polecam z CENEO

Styropian, czyli sernik bez sera

Krucho, miękko, delikatnie i bardzo, bardzo smacznie,
czyli małe kłamstwo w kuchni,
SERnik bez sera :D

Składniki (duża blacha):


Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki (500 g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • smalec do posmarowania blachy
Masa:
  • 3 x 400 g śmietany 18% 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Ze składników wyrobić ciasto (gdyby się nie kleiło dodać łyżkę śmietany). Całość podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Mniejszą częśc włożyć do zamrażalnika, a większą rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną smalcem blachę i ponakłuwać widelcem. 

Masa:
Śmietanę dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość na ciasto. Na masę zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i piec w temp. 180*C przez ok 45 minut. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF