Polecam z CENEO

Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Już sama nazwa odkrywa wszystkie składniki tej przekąski,
która będzie idealną propozycją na wigilię,
a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu, 
który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D
Składniki:
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • sezam, mak, sól gruboziarnista itp.
Przygotowanie:  
Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec w temp 200*C około 20 minut.

Najlepiej smakują podawane z czerwonym barszczem. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Print Friendly and PDF