Polecam z CENEO

Ciasto krówka

Kruche miodowe ciasto, delikatny puszysty krem 
i chrupiące orzechy na słodkim kajmaku <3 
Składniki (blacha 20x37cm):Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 1 śmietan-fix 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
Przygotowanie:
Ciasto:
Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Piec w temp. 180*C ok. 30 min. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Ciasto po upieczeniu jest twarde, ale po 1-2 dniach w wilgotnym miejscu zmięknie.

Krem:Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. SMACZNEGO!!! 


Inspirację znalazłam tutaj.

Komentarze

Print Friendly and PDF