Polecam z CENEO

Spaghetti w sosie pomidorowym z mascarpone

Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym, 
ale często irytował mnie kwaśny posmak pomidorów, 
na który nie zawsze mamy ochotę, 
i tak oto któregoś dnia przyszło mi do głowy, 
żeby spróbowac dodać do niego trochę mascarpone,
i to był strzał w 10!!!
Dzięki dodatkowi serka, sos staje się delikatny i kremowy, 
co jest świetną odmianą dla trochę nudnego już sosu pomidorowego :)

Składniki (2-3 porcje):
  • 200 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek *
  • 50 g ulubionej szynki (można pominąć)
  • 2-3 pomidory suszone w oliwie
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka papryczek chilli w oliwie z oliwek * lub 1/2 świeżej papryczki chili
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka włoskich przypraw
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • świeże zioła

Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente. Na oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę i posiekane drobno pomidory. Dodać chilli, przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec dodać mascarpone i przyprawy. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, wymieszać i podawać posypane parmezanem i świeżymi ziołami. SMACZNEGO!!!

* produkty z serii Deluxe dostępne w sieci sklepów Lidl




Komentarze

  1. bardzo lubię takie makarony, jeszcze przed śniadaniem jestem a tu takie smaczny obiad;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF