Polecam z CENEO

Gulasz warzywny z ciecierzycą

No to mamy kolejny pomysł na szybki "śmietnikowy" obiad,
wyjmujemy wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy
i najlepsze... ZAJADAMY!!!
Składniki:
  • 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • chili (świeża/w płatkach/w proszku)
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną w plasterki. Następnie przełożyć zawartośc patelni do gotujących się warzyw i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i ciecierzycę, doprowadzić do zagotowania oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną potrawkę podawać z np. z ryżem. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Print Friendly and PDF