Polecam z CENEO

Eklerki z kremem

A dzisiaj na stole goszczą tradycyjne eklerki z kremem budyniowym,
nie znam osoby, która by ich nie lubiła!
Polecam spróbować!! :D
Składniki: (30-40 sztuk średniej wielkości):
Ciasto parzone:
  • 1,5 szkl wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g masła
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl mąki pszennej
Krem budyniowy:
  • 800 ml mleka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego/esencja waniliowa
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 400 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Ciasto parzone: 

Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną grubą (!!!) końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy (podczas pieczenia sporo urosną). Piec w temp. 200-220*C ok. 20-30 minut. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i wystudzić.

Krem budyniowy: 
3/4 mleka zagotować z cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną połówkę nałożyć krem, przykryć drugą.

Polewa czekoladowa: 
 Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać.
Nadziane eklerki udekorować przestudzoną polewą. SMACZNEGO!!!


Komentarze

Print Friendly and PDF