Polecam z CENEO

Szynka pieczona w musztardzie i miodzie

Mięsko pyszne zarówno na kanapki, jak i na niedzielny obiad :D
Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła

Przygotowanie:
Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie się marynowało. Wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 h. W międzyczasie mięso można obrócić, aby równomiernie się marynowało.

Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i położyć plasterki masła na szynkę, aby ładnie się zarumieniło.

Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić wodą z mąką. Chwilkę pogotować, ewentualnie dosolić do smaku. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Print Friendly and PDF