Polecam z CENEO

Dietetyczne brownie z czereśniami na bazie czerwonej fasoli

Masz smaka na coś słodkiego, ale dieta nie pozwala?
Koniecznie zrób pyszne, ciężkie, mocno czekoladowe brownie,
z czereśniami i łąmiącym cały smak serkiem mascarpone <3
Zapewniam Cię, że czegoś takiego jeszcze nie jadłeś :D

Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5-6 łyżek miodu (można zastąpić stewią, ksylitolem)
  • 2 miarki odżywki białkowej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • 300 g czereśni/truskawek/malin/borówek
  • 250 g serka mascarpone (lub innego ulubionego serka)
  • syrop czekoladowy lub 1/2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć z zalewy i wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zblendować. Kolejno dodawać wszystkie składniki i miksować do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt tempa, dodać jedno małe jajko lub odrobinę mleka).


Dno tortownicy (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę przelać do formy. Czereśnie wydrylować (wyjąć pestki :) ) ułożyć na ciasto i piec ok. 45-60 minut w temp. 180*C, do suchego patyczka (do momentu, gdy po wbiciu patyczka w ciasto i wyciągnięciu go, będzie on suchy). Upieczone ciasto ostudzić, wyłożyć na wierzch serek, czereśnie i polać syropem czekoladowym. SMACZNEGO!!!   








Komentarze

  1. To ciacho wygląda kusząco, nie oparłabym się mu z pewnością ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF