Polecam z CENEO

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Przepyszne, przechrupiące, a do tego przedelikatne,
prze niebo w gębie <3
Składniki:
  • 150 g masła
  • 100 g masła orzechowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (jak użyjemy białego to świat się nie zawali)
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 100 g czekolady (opcjonalnie)
  • pestki dyni, słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło i masło orzechowe zmiksować na puszystą masę.
Dodać cukier, ekstrakt i jajko, zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pokroić na drobne kawałki czekoladę, dodać z płatkami owsianymi do masy i wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF