Polecam z CENEO

Słomka ptysiowa

Każdy ją zna i uwielbia, 
ale mało kto wie, 
że można ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu :D
Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • gruby cukier 
Przygotowanie:
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, po czym energicznie mieszając wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie bardzo gęste i zaczynie odchodzić od ścian garnka. Ciasto odstawić do wystygnięcia, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując do połączenie składników.

Rękawem cukierniczym wyciskamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) cienkie paluszki po czym posypujemy grubym cukrem. 

Piec w temp. 200*C na około 25 minut. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Print Friendly and PDF