Mus czekoladowy z truskawkami
Czekolada i truskawki to to, co tygrysy lubią najbardziej :D
Składniki:Mus czekoladowy:
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 żółtka
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g czekolady deserowej
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g czekolady gorzkiej
- kilka truskawek do dekoracji
- mięta do dekoracji
Foremki z czekolady (12 sztuk):
Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Foremki na muffinki posmarować od środka czekoladą i włożyć do lodówki. Po zastygnięciu czekolady, posmarować ponownie foremki od środka (jeśli posmarujemy tylko jedną warstwę, czekolada popęka przy zdejmowaniu foremek). Wstawić do lodówki.
Warstwa truskawkowa:
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Masę wyłożyć na dno 4 szklanek lub foremek z czekolady.
Mus czekoladowy:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W innej misce ubić żółtka. Śmietankę połączyć z żółtkami i przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wszystko krótko i dokładnie zmiksować.
Mus przełożyć na warstwę truskawkową. Desery schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem udekorować truskawkami i mięta. SMACZNEGO!!!
Komentarze
Publikowanie komentarza