Polecam z CENEO

Mus czekoladowy z truskawkami

Czekolada i truskawki to to, co tygrysy lubią najbardziej :D
Składniki:

Mus czekoladowy:
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g czekolady deserowej
Warstwa truskawkowa:
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • kilka truskawek do dekoracji
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie:

Foremki z czekolady (12 sztuk):
Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Foremki na muffinki posmarować od środka czekoladą i włożyć do lodówki. Po zastygnięciu czekolady, posmarować ponownie foremki od środka (jeśli posmarujemy tylko jedną warstwę, czekolada popęka przy zdejmowaniu foremek). Wstawić do lodówki.
Warstwa truskawkowa: 
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Masę wyłożyć na dno 4 szklanek lub foremek z czekolady. 

Mus czekoladowy: 
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W innej misce ubić żółtka. Śmietankę połączyć z żółtkami i przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wszystko krótko i dokładnie zmiksować.
Mus przełożyć na warstwę truskawkową. Desery schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem udekorować truskawkami i mięta. SMACZNEGO!!!




Komentarze

Print Friendly and PDF