Polecam z CENEO

Kruche babeczki z rabarbarem i kruszonką

Zdecydowanie mój ulubiony wypiek ostatniego miesiąca!!
Ideał pod względem struktury
- delikatnie chrupiący spód z rozpływającym się w ustach wnętrzem, pod mega chrupiącą kruszonką-
jak i smaku
-słodko-kwaśny mix, który długo nie daje o sobie zapomnieć <3
Składniki (12 babeczek):

Ciasto:
  • 70 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki
  • 70 g cukru pudru
Nadzienie: 
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe (pół łyżeczki na jedną babeczkę)
Kruszonka: 
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki smalcu
  • 1/2 cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do miski i zasypać dwoma łyżkami cukru. Odstawić.

Ciasto wyciągnąć i wylepić nim foremki na muffinki (najlepsze do tego będą silikonowe). Nakłuć widelcem. Posypać wiórkami kokosowymi. Dodać odsączony rabarbar (po zasypaniu cukrem, owoc puścił wodę), a na sam koniec kruszonkę.

Piec w 180*C przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. SMACZNEGO!!!

 

Komentarze

Print Friendly and PDF