Polecam z CENEO

Deser z chia i musem rabarbarowym

Tym przepisem rozpoczynam maraton rabarbarowy :D
czyli fit i do tego sezonowo-owocowo :)
Składniki:
  • 1 szklanka mleka krowiego/migdałowego/orzechowego/kokosowego/sojowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 

Mus rabarbarowo-truskawkowy:

  • 4-5 gałązek rabarbaru
  • 6 dużych truskawek / 2 łyżki dżemu truskawkowego (jeśli dodamy dżem, to mniej miodu) 
  • 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondelku, dodać miód, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić rondelek i po 10 minutach, ponownie dokładnie zamieszać (nasiona chia powinny już powoli pęcznieć), wstawić do lodówki na około 3h (a najlepiej na całą noc).

W rondlu o grubym dnie rozpuść miód. Dodać umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki/dżem. Gotować chwilę, aż owoce zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.


Ostudzony mus wyłożyć na dno szklanki, na to pudding z chia. Można udekorować truskawkami. SMACZNEGO!!!



Komentarze

  1. Muszę zrobić taki deserek, teraz taki orzeźwiający będzie idealny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF