Deser z chia i musem rabarbarowym
Tym przepisem rozpoczynam maraton rabarbarowy :D
czyli fit i do tego sezonowo-owocowo :)
Składniki:- 1 szklanka mleka krowiego/migdałowego/orzechowego/kokosowego/sojowego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Mus rabarbarowo-truskawkowy:
- 4-5 gałązek rabarbaru
- 6 dużych truskawek / 2 łyżki dżemu truskawkowego (jeśli dodamy dżem, to mniej miodu)
- 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w rondelku, dodać miód, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić rondelek i po 10 minutach, ponownie dokładnie zamieszać (nasiona chia powinny już powoli pęcznieć), wstawić do lodówki na około 3h (a najlepiej na całą noc).
W rondlu o grubym dnie rozpuść miód. Dodać umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki/dżem. Gotować chwilę, aż owoce zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzony mus wyłożyć na dno szklanki, na to pudding z chia. Można udekorować truskawkami. SMACZNEGO!!!
Mleko podgrzać w rondelku, dodać miód, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić rondelek i po 10 minutach, ponownie dokładnie zamieszać (nasiona chia powinny już powoli pęcznieć), wstawić do lodówki na około 3h (a najlepiej na całą noc).
W rondlu o grubym dnie rozpuść miód. Dodać umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki/dżem. Gotować chwilę, aż owoce zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzony mus wyłożyć na dno szklanki, na to pudding z chia. Można udekorować truskawkami. SMACZNEGO!!!
Muszę zrobić taki deserek, teraz taki orzeźwiający będzie idealny.
OdpowiedzUsuń