Polecam z CENEO

Ciasto śnieżny puch

To ciasto zna już chyba każdy,
nie mogło go więc zabraknąć i u mnie :)
Tym bardziej, że jest to idealne ciasto na tą porę roku,
szybkie, lekkie, nie za słodkie i do tego na zimno :D
Składniki:


  • 500 g twarogu sernikowego (np. President)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 "Śnieżki"
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki (ja używam cytrynowych)
Dodatkowo:
  • herbatniki
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji. "Śnieżki" ubić ze szklanką mleka, połączyć z serem. Do masy serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki.

W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. Czy galaretka ma być tężejąca czy wodnista

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i pysznie :) a wygląda po prostu genialnie :) w takiej wersji jeszcze nie robiłam, więc trzeba będzie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy można jakoś pominąć śnieżki lub czymś zastąpić, tu gdzie mieszkam nie da się kupić takich rzeczy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF