Polecam z CENEO

Zarzucajka

Zdecydowanie moja ulubiona zupa!!
Banalnie prosta w przygotowaniu, 
zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D
Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :)
Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ?
Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej 
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko)
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki smalcu/tłuszczu
  • 2 łyżki mąki
  • maggi do smaku
  • (jeśli kapusta jest bez marchewki, to dodać do gotującej się kapusty 2 starte na grubych oczkach)
Przygotowanie:
W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki mąki, cały czas mieszać, do uzyskania złotego koloru), wlać na patelnię trochę zupy, wymieszać, by nie powstały grudki i wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę. Dodać maggi do smaku. SMACZNEGO!!! 




Komentarze

  1. Świetny przepis, zupa wygląda wyjątkowo apetycznie! Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF