Red velvet cupcakes
Piękne, malutkie słodkości polecają się do popołudniowej kawki <3
Składniki:
Babeczki:
- 85 g masła
- 180 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżka kakao
- barwnik czerwony (ilość w zależności od rodzaju barwnika)*
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 185 g mąki
- 3/4 łyżeczki octu
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 125 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
Babeczki:
Masło i cukier umieścić w misce i miksować przez około 3-5 minut na średnich obrotach, aż powstanie jasna, kremowa, w miarę jednolita masa. Zmniejszyć obroty na niskie i wbić jajko, zmiksować do połączenia. Dodać kakao, barwnik, ekstrakt z wanilii i sól. Następnie dodawać na przemian mleko i mąkę. Ocet i sodę połączyć w małej miseczce, szybko zamieszać i dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Ciasto rozdzielić do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.
Ciasto rozdzielić do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej.
Krem:
Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!!
*niestety mój barwnik okazał się za słaby i nie wyszedł mi piękny głęboki kolor, jaki powinien być
Komentarze
Prześlij komentarz