Polecam z CENEO

Pieczeń rzymska z jajkiem

Bo nie ma nic lepszego na obiad czy też kanapki, jak domowej roboty pieczeń :)
Składniki:


  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • maggi
  • vegeta
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie wymieszać z jajkami, bułką odciśniętą z mleka, bułką tartą i natką pietruszki. Wg uznania dodać maggi, vegetę i pieprz (każdy przecież lubi inny smak :D ). Jeśli mięso po wyrobieniu będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę bułki tartej. Mięso zostawić na ok. 30 minut, by smaki się "przegryzły". Po tym czasie uformować mięso, tak jak na zdjęciu niżej i ułożyć na nim jajka (najlepiej jest ściąć czubki jajek, wtedy w każdym plasterku po pokrojeniu będzie jajko),
skleić w formę rolady, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 1 h w temp. 180*C.

Po godzinie rozciąć folię i piec jeszcze ok. 30 minut (w miedzyczasie polewać pieczeń sokiem wypływającym z pieczeni oraz rozpuszczonym masłem), do momentu, aż pieczeń będzie rumiana, a sok wypływający z niej po przekłuciu będzie przezroczysty. SMACZNEGO!!!




Komentarze

  1. Bardzo efektowne danie!
    Na kanapkach musi wygladac spektakularnie!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF