Polecam z CENEO

Metrowiec

Ciasto trochę zapomniane, 
 dla mnie odkryte na nowo :D
Dla wielu smak dawnych czasów :)
Składniki:
Ciasto:
  • 6 jaj + 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody zimnej
  • 3 łyżki kakao
Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g masła

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe/posiekane orzechy
Przygotowanie:
Ciasto:
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut.

Krem:

Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, żółtka, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.

Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto.

Polewa:
Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić skośnie. SMACZNEGO!!! 



Komentarze

  1. dawno nie jadłam..wspaniałe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, moja tesciowa go robi uwielbam je:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF