Polecam z CENEO

Mazurek kajmakowy

A dzisiaj podstawowy przepis na tradycyjnego mazurka, 
który zawsze się udaje :D
Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2/3 kostki margaryny
  • 2 zółtka 
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (gdy ciasto nie będzie się kleiło)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 200 g kajmaku
  • polewa czekoladowa
  • bakalie (płatki migdałowe, orzechy, morele, itp.)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą), wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Większe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę (20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Z mniejszego ciasta zrobić wałeczki i zawinąć je na bokach ciasta, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ciasto posmarować białkiem i piec w temp. 180*C ok. 25 minut, do zarumienienia (jeśli na cieście w czasie pieczenia zrobi się górka, to nic, po wystudzeniu opadnie). Upieczone ciasto ostudzić i wyłożyć na nie kajmak. Udekorować. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF