Polecam z CENEO

Kurczak pieczony na ryżu

A dzisiaj coś bez mieszania i do tego z jednego naczynia :D
pyszne soczyste mięsko z ryżem i warzywami :)
Składniki:

  • 5-6 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 1 l wody
  • słoiczek przecieru pomidorowego/5 łyżek ketchupu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • vegeta do smaku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Pałeczki z kurczaka umyć, oszuszyć, lekko naciąć, posypać paprykami i polać olejem (można pominąć ten etap). Odstawić na ok. 1 h. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać ryż, pokrojoną w plastry marchew i pokrojoną w kostkę paprykę, lekko przemieszać. Na to wyłożyć pokrojoną cebulę. Do garnka wlać 1 l wody, dodać koncentrat, posiekany czosnek, cukier, vegetę, sól i pieprz, zagotować. Na cebulę wyłożyć zamarynowanego kurczaka i zalać wszystko przygotowaną wcześniej zalewą (jeśli nie zmieści nam się cała zalewa do naczynia, nie wylewaj jej, tylko podlewaj ryż w trakcie pieczenia).
Naczynie wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 h w temp. 200*C. SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF