Polecam z CENEO

Błyskawiczna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Moje najnowsze odkrycie :)
Przepyszna, kremowa i chrupiąca z wierzchu <3
Składniki:


  • 500-600 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 zielona cebulka
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 ml rosołu
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania + łyżka mleka
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę pokroić, dodać do kurczaka. Doprawić gałką, liściem i tymiankiem. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego, nakryć ciastem francuskim, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piec ok. 15- 20 minut w temp 200*C. SMACZNEGO!!!





Komentarze

Print Friendly and PDF