Polecam z CENEO

Bajaderki

Pewnie nie raz wyszedł nam zakalec lub po prostu ciasto się nam zeschło zanim całe zjedliśmy :)
Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!!
W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :)
Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D
Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;)
Składniki:
(podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji)
  • ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • łyżka alkoholu do smaku
  • marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella 
  • bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie
  • 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. 

W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy (możemy pominąć ten krok, jeśli dodajemy nutellę).

Gdy masa jest już dobrze wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki i włożyć do lodówki. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. W tak powstałej polewie obtoczyć bajaderki i posypać wiórkami/orzechami. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! 


Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF