Polecam z CENEO

Babka majonezowa

A może troszeczkę pochwalę się Wam co gościło na moim wielkanocnym stole :D
Bo przecież baba jest pyszna nie tylko na święta <3
Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy
  • 4 czubate łyżki majonezu
Przygotowanie:
Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia się składników. Dodać majonez i wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać małymi porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać (już nie miksować). Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny/pomarańczy, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki.  Piec 50 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu babę wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem/polać lukrem lub czekoladą. SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF