Polecam z CENEO

Babeczki marchewkowo-cytrynowe

Nie będę nic pisała bo ten widok mówi sam za siebie <3

Składniki:


Babeczki:
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 70 ml oleju
  • skórka i sok z małej cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklana startej marchewki 
Krem:
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Babeczki:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy mokre składniki: śmietanę, olej, jajka, sok, skórkę z cytryny i startą marchewkę. Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Krem: 
Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!!






Komentarze

Print Friendly and PDF