Polecam z CENEO

Babeczki marchewkowe - wersja na bogato

Dzisiaj częstuję takimi oto malutkimi słodkościami,
które podbiły moje serce <3
Zdecydowanie moje ulubione cupcakes,
wilgotne, aromatyczne i niesamowicie puszyste :D
Składniki (12 babeczek):

Babeczki:
  • 180 g mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 180 g drobno startej marchewki
  • 1/3 szklanki mleka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Krem:
  • 125 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Babeczki:
Łączymy mokre składniki: olej, jajka, mleko, startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon,imbir, gałkę muszkatołową, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180*C. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Krem:
Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!!


Komentarze

  1. chętnie bym zjadła kilka takich do herbatki :) mmm.. pyszności, wspaniale wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Print Friendly and PDF