Polecam z CENEO

5 rad / uprawa ziół w doniczce

W pojemnikach i doniczkach może być uprawiana zdecydowana większość ziół. Nie tylko na słonecznym parapecie kuchennym ale też na balkonie lub tarasie. Możemy je uprawiać w pojemnikach rozstawionych na półkach przy ścianach czy też doniczkach wiszących. Uprawa ziół w doniczkach na balkonie ma tę zaletę, że na okres zimy, delikatne zioła można przenieść do pomieszczeń i uprawiać jak inne zioła w domu.
1. Jakie zioła najlepiej posiać i kiedy? 
Przy zakupie zwróćmy uwagę na to, czy nasiona lub rozsady są świeże. Zioła nie muszą służyć tylko przez jeden sezon. Większość jest jednoroczna, ale siać można też dwuletnie i wieloletnie.

Jednoroczne wysiewać musimy każdej wiosny, czasem jesieni. Ich wegetacja obejmuje tylko 1 rok: rozwijają liście, owoce, następnie obumierają. Zioła jednoroczne to:
  • anyżek (siew późną wiosną)
  • bazylia (siew wiosną)
  • cząber ogrodowy (siew wiosną)
  • koper (siew wiosną)
  • kolendra (siew późną wiosną)
  • ogórecznik (siew wiosną)
  • rumianek (siew wiosną)
  • trybula (siew wiosną)

Rośliny wieloletnie, które zimą wymarzają, więc w ogrodzie mogą być tylko jeden rok:
  • majeranek (wieloletni, ale wymarza zimą)
  • rozmaryn (wieloletni, ale wymarza zimą)

Rośliny dwuletnie kwitną i owocują w drugim roku. Można więc korzystać z liści przez dwa sezony. Dwuletnie to:
  • kminek (siew wiosną i jesienią)
  • pietruszka (siew wiosną)

Jeśli chodzi o rośliny wieloletnie, to każdej zimy obumierają części rosnące nad ziemią. Korzeń natomiast rośnie nadal i po zimie wypuszcza nowe pędy. Niektóre rośliny wieloletnie można rozmnażać przez sadzenie młodych pędów. Wieloletnie to:
  • koper włoski (siew późną wiosną)
  • lawenda (sadzenie wiosną)
  • lubczyk (siew wiosną)
  • liść bobkowy (sadzenie późną wiosną)
  • majeranek (wieloletni, ale wymarza zimą)
  • mięta (sadzenie wiosną)
  • rozmaryn (wieloletni, ale wymarza zimą)
  • rumianek (siew wiosną)
  • szałwia (siew wiosną)
  • szczaw (siew wiosną)
  • szczypiorek (siew późną wiosną)
  • tymianek (siew późną wiosną)
  • estragon (siew późną wiosną)
2. Jakie doniczki?

Wybierając doniczki do wysiewu ziół należy pamiętać o wymaganiach roślin i sposobie w jaki rosną. Pojemniki powinny być tak duże, aby korzenie rośliny mogły się swobodnie rozwijać. Pomiędzy bryłą korzeniową a ścianami pojemnika należy pozostawić ok. 2 cm ziemi. Dla tymianku i bazylii minimalna średnica doniczki powinna wynosić 10 cm, natomiast melisa potrzebuje doniczki dwa razy większej. Donica nie może być zbyt płytka, jeśli roślina ma rozbudowany system korzeniowy. Dla tych o płytszym systemie (np. cząber, tymianek, majeranek) dobre będą na przykład gliniane misy. Doniczki ceramiczne są lepsze dla gatunków lubiących podłoże raczej suche i ciepłe (np. majeranek, tymianek, szałwia), ponieważ przez drobne pory w ścianach wyparowuje część wody. Pojemniki plastikowe polecane są dla roślin, które lubią podłoże nieco wilgotne (np. mięta, melisa, estragon). Skrzynie nadają się idealnie do tworzenia kompozycji z kilku rodzajów roślin w jednym pojemniku, a gatunki o długich wiotkich pędach szczególnie efektownie wyglądają w wiszących pojemnikach – ceramicznych, drewnianych lub plastikowych. 

3. Jakie podłoże?

Bardzo istotne znaczenie w domowej hodowli jest podłoże. Dla większości ziół najlepsza jest gleba przepuszczająca powietrze. Odczyn gleby nie może być kwaśny, gdyż większość ziół wymaga odczynu obojętnego lub lekko zasadowego. W żadnym wypadku nie wolno kupić tak zwanej ziemi do kwiatów, bo jest ona silnie nawożona, a zioła nie tolerują takiej dawki chemii. Wystarczy im uniwersalna ziemia złożona z ziemi gliniastej, torfu i przekompostowanej kory. Taką mieszankę też bez problemu można kupić w sklepach ogrodniczych. Zioła o wąskich suchych liściach, takie jak tymianek, majeranek, rozmaryn czy szałwia, wymagają podłoża piaszczystego natomiast ziołom o dużych, zielonych, soczystych liściach, takim jak mięta, melisa lub bazylia należy zapewnić podłoże bardziej bogate i próchniczne.

4. Nasłonecznienie i pielęgnacja

Pielęgnacja ziół nie jest skomplikowana ani czasochłonna, szczególnie z tego względu, że źle tolerują nawożenie, więc jedynym zadaniem jest ich podlewanie. Zioła należy podlewać z umiarem, ale także nie wolno doprowadzić do sytuacji, że podłoże całkowicie wyschnie. Do podlewania można używać wody z sieci wodociągowej („odstanej” – czyli pozostawionej w otwartym naczyniu co najmniej na dobę) lub wody studziennej. Ważne, aby miała temperaturę pokojową. Podczas upałów należy podlewać rano i wieczorem, nigdy w południe. Niezbędne jest też spryskiwanie roślin (rano) tą samą wodą, którą przeznaczamy do podlewania albo wodą przegotowaną. 

Zioła w doniczkach powinny być wystawione na promienie słoneczne prze co najmniej sześć godzin dziennie. Im więcej mają słońca tym są lepsze w smaku, a także zdrowsze i odporniejsze na szkodniki i choroby. Regularne zrywanie ziół to forma przycinania, która sprzyja bujnemu wzrostowi.

5. Pomysły na kompozycje ziół w jednej doniczce
  • Kuchnia włoska: bazylia słodka (roślina główna), tymianek, pietruszka włoska i oregano złote
  • Pikantna kuchnia tajska: chili (roślina główna), kolendra wietnamska, trawa cytrynowa, i czosnek bulwiasty
  • Ostra kuchnia meksykańska: chili (roślina główna), pietruszka, kolendra, czosnek bulwiasty
  • Francuskie zioła prowansalskie: bazylia słodka (roślina główna), cząber ogrodowy, majeranek, szałwia i oregano
  • Klasyczna kuchnia francuska: wawrzyn szlachetny (roślina główna), estragon, szczypiorek, tymianek, trybula
  • Miks sałatkowy: koper ogrodowy (roślina główna), bazylia słodka (roślina główna), rukola i czosnek bulwiasty

Komentarze

Print Friendly and PDF